21 Haziran 2009 Pazar

İran Seçimleri ve Demokrasi

Kafam ne zaman ki biraz çalışmaya başladı ben bu demokrasi denen illetten tiksinmeye başladı. Seçim cenneti ülkemde onlarcasına ve internet yayılınca dünyadan yüzlercesine denk geldiğim hiç bir seçim sonucun "adil" olmadığını gördüm. Hakikaten bu ne tür bir hastalıktır çözebilmiş değilim. Ülke sınırlarıı terkettikten yaklaşık bir yıl sonra gürcistandaki seçimlere denk geldik tesadüf bu ya muhalefet kaybetti ve seçimlerde hile olduğunu açıkladı. Yine bu muhalefet Gürcistanda bu senenin nisanından bu yana yolları kapatarak millete eziyete devam ediyor. Normal bir tiksinme ile idare ederken yepyeni bir seçim bu sefer iran'da gerçekleşti ve açık farkla kaybeden Modernist -ne demekse- adayımız Musavi hezimet sonrası insanları alenen isyana teşvik edip onlarca ölüye ve yüzlerce yaralıya sebep oldu.

Yansımaları daha özgür olduğunu düşündüğüm bloglardan takip edince aslında türk insanın medya tarafından nasıl yönlendirildiğini daha nefis görmüş oldum. Faşistlik düzeyinde bir Ahmedinejad düşmanlığı ile tanımadıkları Musavi yi destekleyen insanlar olduğunu gördüm. İşin en ilginç yanı o desteklenen Musavi'nin de her ne kadar modernist! damgası olsa da ülkede tahammül edemedikleri Tayyip beyimizle kıyaslanamayacak kadar şeriatçı ve dindar olduğundan haberdar olmamaları.


Demokrasi demek körükörüne muhalefet desteği olmasa gerek. kendi içinde onlarca arazı olsa da elimizdekilerin en uygunu olan bu sistem halk bazlı çalışır ve hazım gerektirir kanaatindeyim. Yok sevmediğim kazandığında çamurlaşacaksam bi' kalkıp çay koymanın vakti gelmiştir.

Hayır ne tür bir mantıktır ki kazanan adayın ezmesini yerle bir etmesini %99 almasını beklersiniz. Sistem o şekil oldumu zaten demokrasi gerekmez. Toplum aklının ortak paydası %25-30 geçtimi bile büyük bir ortak paydadır velevki %50 yi geçsin.

Ne yapmalı Ahmedinejad? "Özür dilerim yeterince ezemedim buyurun siz geçin" mi demeli yoksa Musavi adam gibi çay koymaya gidip insanlara "kaybettik haketmemişiz" mi demeli!

Camii yakmalar sivil öldürmeler nedir? Bundan sizce kim zevk alır. Iran halkının almadığı kesin tıpkı gürcü halkının almadığı gibi. Bataklık gülleri bir kitle her ülkede bulunduğundan bir pislik çıkarıldığında kokusuna koşan bumak zor olmuyor bunlar görüntülenincede bakın halk istemiyor havası yaratmak da kolay oluyor.

Sağduyu ve hoşgörü demokrasi içinde olması gereken değerlerdir. Hazım ise her insanda bulunmak zorundadır kanattindeyim. Velhasıl ne karalasak boş kaybedenler genelde hep kaybettiklerinden öğrenim süreçleri uzun oluyor sanki.

Bu arada ülkemdeki devrimci arkadaşlara bir sitemim olucak. iran halihazırdaki sistemine devrim ile ulaşmıştır bilginize. Amaç devrimcilik mi yoksa islam karşıtlığımı daha net belli olsa iyi olur. Çünkü kaypaklığın kimseye faydası dokunmuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder